Stetoscopul este un simbol al doctorilor, fiind asociat imediat cu acestia. Purtat de cele mai multe ori dupa gat, acesta insoteste mereu doctorii, fiind nu din intamplare simbolul activitatii lor. Care sunt insa ramurile in care se folosesc stetoscoapele si pentru ce se folosesc acestea?

Stetoscopul este un instrument inventat la inceputul secolului XIX de catre un medic francez. Acesta si-a dat seama de importanta imbunatatirii sistemului de observare a sunetelor corpului, metoda apropierii urechii de pieptul sau spatele pacientului nefiind atat de precisa.

Scopul principal al unui stetoscop este astfel de a permite personalului medical sa asculte sunetele emise de corp prin amplificarea acestora. Cel mai adesea stetoscopul este folosit pentru ascultarea inimii si plamanilor, putand fi insa folosit si pentru zona abdominala sau alte parti ale corpului.

Cardiologie si pneumologie
Dupa cum era usor de dedus, stetoscopul este cel mai util pentru cardiologi si pneumologi. In ceea ce priveste cardiologia, stetoscopul poate fi folosit si pentru verificarea tensiunii, nu doar pentru ascultarea inimii. In timpul consultatiei medicul cardiolog va urmari bataile inimii si va verifica faptul ca nu exista sunete neobisnuite.

Bataile inimii pot fi insotite de un murmur cauzat de schimbari ale fluxului de sange, fiind important ca medicul sa asculte in detaliu sunetele. In timp ce murmul poate fi un sunet obisnuit, intensitatea si ritmul acestuia pot sugera prezenta unei probleme. Stetoscoapele pentru cardiologie sunt de obicei mai specializate, oferind o acuitate mai buna si un control ridicat asupra frecventelor.

In cazul pneumologiei doctorul urmareste sa descopere daca exista blocaje in caile respiratorii, lichid in plamani etc. Sunetele ar trebui sa fie clare, fara sacadari si zgomote neregulate. In momentul de fata aceste stetoscoape permit verificarea starii de sanatate chiar si in cazul fetusilor. Medicii pediatri sau neonatologi pot asculta bataile inimii fetusilor cu ajutorul unor stetoscoape electronice speciale.

Stetoscopul este instrument medical ce poate fi folosit fara a atrage disconfort sau complicatii. Acesta ofera un avantaj important medicului si pacientului, contribuind esential la rezolvarea problemelor de sanatate.

Utilizari extinse
Problemele respiratorii, cardiovasculare sau de orice alt tip sunt descoperite cel mai adesea nu de catre un specialist, ci de catre medicul de familie. Acesta foloseste adesea stetoscopul Littmann (considerat ca fiind unul dintre cele mai bune de pe piata) in timpul consultatiilor, putand stabili un diagnostic corect si face acolo unde este cazul trimiterea catre un medic specialist.

Stetoscopul este folosit de asemenea de internisti. Spre exemplu, un medic internist poate utiliza stetoscopul pentru a verifica activitatea intestinelor. Si in acest caz exista sunete regulate, normale, determinate de miscarea bolului alimentar, gazelor etc, dar si sunete care pot anunta unele probleme.

Stetoscopul mai poate fi folosit de catre asistentele medicale, anestezisti, paramedici, dar si fizioterapeuti. Instrumentul este foarte util si pentru studenti.

In concluzie, stetoscopul este utilizat intr-o varietate mare de specializari medicale, fiind un instrument extrem de util. Acesta permite ascultarea sunetelor corpului in vederea verificarii functionarii sanatoase a organismului si gasirii oricaror semne de neregularitati. Stetoscopul poate fi utilizat atat de catre medici generalisti, cat si de catre specialisti, precum si de catre personalul auxiliar, fizioterapeuti etc. Instrumentul este foarte util si pentru studentii aflati la inceput de drum, ajutandu-i sa isi fixeze cunostintele si sa isi dezvolte capacitatea de stabilire a unui diagnostic corect.