Probabil ca istoria medicala moderna nu s-ar fi dezvoltat la fel daca medicii nu incepeau inca de acum 200 de ani sa utilizeze un stetoscop. Da, a durat un pic pana acest instrument, atat de simplu si de comun astazi, sa fie inventat si patentat. Chiar mai mult decat atat, stetoascoapele vechi nu prea semanau cu ceea ce avem acum la indemana, mai ales ca modelele s-au diversificat extrem de mult in ultimii zeci de ani. Acum, un stetoscop este greu de inlocuit, insa si o prezentare comprehensiva a acestuia este dificil de realizat, pentru ca au existat si inca mai exista interventii care sa perfectioneze instrumentul. Totusi, nicioadata nu strica sa incerci, asa ca vom prezenta cateva detalii despre stetoascoape, suficiente cat sa introducem chiar si o persoana care nu le utilizeaza in mod comun in lumea acestor instrumente medicale fascinante.

Stetoscop: Definitie si istoric
La o cautare a cuvantului stetoscop in DEX, acesta va fi definit ca “Instrument medical cu ajutorul caruia sunt percepute zgomotele produse de diverse organe interne” iar etimologic vorbind, cuvantul vine de la stetho, adica piept si scope, adica tub, doua cuvinte grecesti. Cu alte cuvinte, nu este foarte greu de inteles la ce foloseste si nici de unde ii provine denumirea. Mai interesanta si mai amuzanta este insa istoria inventarii stetoscopului, care, la fel ca multe alte instrumente medicale, a fost folosit pentru prima oara din ratiuni deosebite.

Asadar, acesta a fost folosit pentru prima oara de catre René Laennec, un medic parizian, care avea nevoie de un canal prin care sa poata sculta bataile inimii femeilor, fara a le atinge pieptul cu fata. Si asa a aparut unul dintre cele mai des utilizate instrumente din ziua de astazi. Acestea aratau insa foarte diferit in comparatie cu ceea ce se foloseste acum. In primul rand, acesta era un stetoscop monoauricular, adica era pus la o singura ureche. Practic, Laennec a unit un tub deschis la ambele capete cu palnie si astfel asculta zgomotele inimii.

Abia dupa inca 13 ani apare si primul stetoscop biauricular, inventat tot in Franta. In plus, ele au inceput sa aiba si tuburi flexibile, semanand din ce in ce mai mult cu ceea ce folosim in ziua de astazi. In urmatoarea suta de ani insa, stetoscoapele s-au dezvoltat si mai mult, ajungand la noi performante acustice, devenind electronice, si chiar putand sa creeze redari 3D ale batailor inimii. Un nume extrem de important in tot acest proces este cel al lui David Littmann, doctor american care a inventat stetoscopul Littmann, unul dintre cele mai performante si mai bine vandute din ziua de astazi. Si daca la inceput acesta a adus imbunatatiri majore in ceea ce priveste acustica, astazi putem vorbi despre mai multe astfel de instrumente, dar asta mai tarziu.

Care sunt componentele unui stetoscop
Daca o poza a unui astfel instrument, din toate erele sale, poate sa fie cu usurinta gasita, chiar si daca vei cauta stetoscop pe Wikipedia, cand vine vorba despre compentele acestuia, situatia se mai complica un pic. In primul rand, pentru ca nu toate modele sunt la fel. Astfel, in functie de tipul constructie, se pot identifca trei categorii de stetoscoape:

Stetoscopul cu un singur cap- este cel mai simplu tip, dar asta nu inseamna ca nu este un stetoscop bun. Acestea sunt destul de folosite in lumea medicala, iar printre motive se afla sunetul foarte clar si gama variata de frecvente cu care acesta se aduce. Practic, un astfel de instrument permite medicului sa se concentreze pe frecventele inalte sau joase. In general, este folosit pentru ascultarea semnelor vitale, fiind recomandat studentilor sau asistentelor.
Stetoscopul cu cap dublu– este un instrument mult mai versatil decat cel prezentat inainte. Acesta are doua capete, diafragma si clopotul. In timp ce diafragma este o parte plata, utilizata pentru ascultarea sunetelor cu frecventa inalta, clopotul este folositor in investigarea sunetelor joase. Astfel, acest tip de stetoscop devine unul mult mai complex, utilizat in mare parte de specialisti, desi orice il poate folosi in practica medicala, daca isi doreste rezultate care sa se bucure de o mai intalta acuratete.
Stetoscopul cu trei capete– este special conceput pentru a investiga sunetele foarte importante emise de inima. Este un instrument de precizie foarte mare si nu este utilizat pe scara larga, fiind potrivit mai mult pentru cardiologi. In plus, este destul de greu si de scump si multi dintre medicii din cabinetele de familie nici nu au nevoie de asa ceva.
Si daca tot am amintit deja despre diafragma si clopot, un stetoscop bun nu este realizat doar din aceste doua componente, avand o serie de alte piese si fiecare este la fel de importanta atunci cand se stabileste calitatea unui astfel de instrument.

Castile trebuie sa fie moi pentru a nu deranja la purtare, dar si sa se potriveasca foarte bine canalului auditiv. De asemenea, conteaza si unchiul la care acestea sunt montate, pentru ca sunetul sa aiba un traseu usor pana la ureche.
Capul este, de fapt, capatul care se plaseaza pe pieptul sau pe spatele pacientului. Acesta ar trebui sa fie construit din otel inoxidabil, atat pentru durabilitate, cat si pentru ca materialul este un bun conductor al sunetelor. Alte materiale decente si care aduc cu ele stetoscoape ieftine sunt aliajele de aluminiu si zinc, dar chiar si asa, cele mai de calitate raman cele din otel, datorita calitatii sunetului.
Tubul este responsabil pentru transimiterea sunetului, dar si pentru eliminarea interferentelor sunetelor venite din exterior. Acesta trebuie sa fie construit dintr-un material cat mai gros, existand materiale sintetice foarte bune pentru asa ceva. De asemenea, trebuie sa fie rezistent impotriva crapaturilor si sa poata fi indoit fara a exista riscul de rupere sau obstructionare.
Diafragma este partea responsabila de preluarea si amplificarea sunetelor. De aceea, ea trebuie sa fie sigilata impotriva aerului pentru a amplifica intr-un mod cat mai clar. Se construieste din materiale flexibile, precum rasina, si daca este folosita de catre medici pediatri, atunci rama poate sa fie una care nu se raceste, lucru mai potrivit in lucrul cu copiii.
Fiecare cadru medical poate avea stetoscopul sau
Niciun specialist nu va putea sa spuna vreodata care sunt cele mai bune stetoscoape si asta pentru ca utilizarile lor sunt unele foarte diverse. Si aici avem mai multe tipuri de instrumente, unele mai clasice, altele mult mai moderne, insa in descrierea lor vom incerca sa ne concentram mai mult pe cui sunt ele de folos, decat pe clasificarile efective.

Stetoscopul Rappaport are un design mai deosebit, acesta beneficiind de doua tuburi care ies din capul instrumentului, fiecare dintre acestea ajungand la cate o ureche. O astfel de alegere este facuta pentru ca sunetul se transmite mai bine. El poate sa fie utilizat de mai multe categorii de medici, dar si de asistente medicale. Acesta si toate stetoscoapele care ne sunt cunoscute celor care nu fac parte din breslele medicale sunt modele acustice, mai simple si ceva mai ieftine. Ele sunt insa si cele mai raspandite si, chiar daca nu sunt cele mai bune in transmiterea sunetelor la cea mai inalta calitate, tot raman cea mai comuna solutie pentru specialistii din intreaga lume.
Stetoscopul electronic este o creatie mult mai noua, acesta aparand pe piata abia in urma cu aproximativ 20 de ani. Ele au avantajul de reduce zgonotul din exterior si de a amplifica suntele medii. Cu toate acestea, nu sunt chiar atat de raspandite pe piata, pentru ca au puncte negative. In primul rand, distorsioneaza sunetele joase si pe cele inalte, deci nu pot fi folosite decat in investigarea anumitor boli. In plus, necesita incarcare, lucru care le face foarte putin practice pentru medicii care lucreaza in departamentele de urgente.

Cat despre modelele clasice de stetoscoape destinate fiecarei arii a medicinei, acestea sunt:

Stetoscoape cardiologice – asa cum le spune si numele, sunt utilizate in cabinetele de cardiologie. Ele sunt modele clasice, dar calitatea lor variaza si in functie de producator. In plus, exista si stetoscoape pentru pneumologi, anestezisti si internisti, categorii de medici care folosesc metode de diagnostic relativ asemanatoare.
Stetoscoape pediatrice – Acestea sunt extrem de asemanatoare cu cele clasice, doar ca sunt mai mici, pentru a putea sa fie folosite pe corpurile mai mici ale copiilor. O categorie deosebita a acestora sunt modelele destinate nou nascutilor, de dimensiuni chiar mai reduse decat cele pedriatice.
Stetoscop obstetrical este singurul model monoauricular care inca se utilizeaza. Acesta este folosit pentru a verifica bataile inimii la feti si are aspectul unei palnii. Nu fiecare firma produce aceste modele, cele mai cunoscute fiind stetoscoapele fetale Riester.
Si daca va intrebati ce pret au stetoscoapele, in special un stetoscop profesional, raspunsul este unul greu de oferit. Toate modele de pe piata sunt destinate practicii de specialitate, deci toate sunt profesionale. Cat despre costuri, acestea se calculeaza in functie de model, dar si de firma. Spre exemplu, stetoscoapele Littmann sunt si ceva mai costisitoare, dar si extrem de performante. Pretul unui model poate ajunge de la cateva zeci de lei (indiferent de firma, dar acestea tind sa aiba diafragme din aluminiu) pana la peste peste 2000 de lei.