De ce le mai multe ori, nu ne gandim foarte mult la cum era viata inainte ca lucrurile pe care acum le consideram uzuale sa fie inventate. Exemple simple din viata de zi cu zi ar putea fi reprezentate de batistele din hartie pentru nas sau de deodorante si alte produse de ingrijire. Dar putem sa trecem la un alt nivel si sa ne gandim la doctori si spitale, iar aici am avea de enumerat o multime de obiecte si ustensile, fara de care medicina nu ar mai fi la fel. Iar unul dintre acestea, fara de care nu se poate pune un diagnostic prezumtiv bun in ceea ce priveste bolile inimii, plamanilor sau chiar a sistemului digestiv, este stetoscopul si in particular  modelele de stetoscop Littmann.

Inventarea stetoscopului
Inaintea inventarii acestuia, medicii erau nevoiti sa isi lipeasca una dintre urechi de torsul celui pe care il consultau pentru a auzi mai bine zgomotele facute de inima sau de plamani in timpul respiratiei, iar pe baza acestora puneau diagnosticul. Desigur ca nu era o metoda perfecta, atat prin prisma atingerilor dintre medic si pacient, dar si din cauza ca urechea umana de una singura nu reuseste sa perceapa foarte bine zgomotele produse in interiorul toracelui unei alte persoane. Astfel s-a inventat stetoscopul, care initial era monoauricular, fiind realizat dintr-un tub de lemn, dar o sa data cu trecerea timpului s-a inventat si stetoscopul biauricular, tip care este utilizat si in prezent. Insa, au aparut alte modificari de natura tehnica prin intermediul carora stetoscopul a fost perfectionat, iar in prezent stetoscoapele Littmann sunt considerate a fi cele mai bune de pe piata.

Stetoscop Littmann | Particularitati
Asa cum spuneam mai sus, stetoscopul Littmann este considerat a fi unul dintre cele mai bune de pe piata, iar acest lucru este datorat perfomantelor acustice foarte bune oferite de acesta. Numele acestei ustensile medicale este dat de inventatorul sau, David Littman, care a fost un renumit cardiolog, profesor universitar si cercetator. Dar chiar daca profesia sa a fost de medic cardiolog, stetoscopul inventat de el este utilizat cu brio in multe alte domenii alte medicinei, inclusiv in cea veterinara. O parte foarte importanta este reprezentata de faptul ca aceste stetoscoape sunt realizate pentru a face fata nevoilor diferite din mai multe domeniile ale medicinei, astfel ca fiecare medic isi poate gasi un stetoscop care il ajute sa isi realizeze mai bine profesia. Insa, nu doar medicii pot sa aiba avantajul de a avea un astfel de stetoscop, ci si asistentele medicale si asistentii medicali pot sa aiba un stetoscop Littmann care sa ii ajute in munca lor.

Alegerea stetoscopului in functie de necesitati

Mai ales pentru cei care sunt la inceput de drum in ceea ce priveste medicina este destul de dificil sa isi aleaga un stetoscop care chiar sa ii ajute. Iar acest lucru este unul foarte important, pentru ca stetoscopul potrivit chiar poate face o diferenta. In plus, unii ar putea sa ia decizii pripite si sa creada ca doar un stetoscop foarte scump este unul bun si astfel sa plateasca mult mai multi bani, decat ar fi fost necesar pentru un stetoscop potrivit pentru ei. Astfel ca uneori este nevoie de mici ghiduri care sa ii ajute pe cei aflati in cautarea unui stetoscop. Iar in continuare vom realiza un astfel de ghid pentru stetoscoapele Littmann, in functie de profesie.

Asistentele medicale si asistentii medicali au nevoie de stetoscoape simple si rezistente, in plus acestea ar trebui sa fie usoare, deoarece aceste cadre medicale cel mai adesea trebuie sa se miste foarte mult prin spital, iar o astfel de ustensila, daca ar fi grea, le-ar limita deplasarea. Rezistenta este foarte utila din aceleasi motive, atunci cand cineva se misca foarte mult poate scapa cu mare usurinta obiectele care le are cu ea. Astfel, cel mai potrivit estemodelul de stetoscop Littmann Classic II SE, care este simplu de utilizat, dar care vine si la un pret foarte bun, astfel ca oricine si-l poate permite.
Medicii au nevoie de un stetoscop care sa aiba o putere acustica mai buna pentru a putea auzi cu o mai mare acuratete sunetele din interiorul organismului. Iar acest lucru se intampla pentru ca pana la urma medicii sunt cei care pun diagnosticul, iar unul gresit ar putea sa ajunga pana la a pune viata pacientului in pericol. Astfel ca o ustensila de acest gen, care ii poate ajuta pe medici, este tot un stetoscop Littmann Classic, dar de data aceasta este vorba despre un Master Classic, care este usor de ajustat in timpul consultatiei. In plus, acesta este foarte flexibil si poate opri foarte usor zgomotul ambiental, lucru deosebit de important pentru medicii din unitatea de primiri urgente.
Paramedicii au nevoie de stetoscoape rezistente si usoare, pentru ca natura meseriei lor ii face sa fie pusi in situatii in care risca sa le scape. Astfel ca recomandarea este aceeasi, ca si in cazul asistentilor medicali, si anume stetoscopul Littmann Classic II SE.
Atunci cand este vorba despre specializari medicale mai deosebite, asa cum este pediatria, neonatologia sau cardiologia, se pune si problema unor stetoscoape speciale. In cazul pediatriei este nevoie de un stetoscop Littmann pediatric, care face parte tot din seria classic, iar un astfel de model este si Littmann Classic II Paediatic. In ceea ce priveste cardiologia, stetoscoapele potrivite pentru aceasta ramura a medicinei trebuie sa aiba o acustica foarte buna si sa fie capabile sa transmita bine diferite frecvente, iar modelele cele mai potrivite sunt Littmann Cardiology si Littmann Cardiology III.
Si studentii la medicina au nevoie de astfel de ustensile, iar acestia vor fi cei care vor cauta stetoscoape Littmann ieftine, insa tot ei trebuie sa aiba grija ce si de unde cumpara, pentru a nu se alege cu un stetoscop contrafacut. Cel mai potrivit pentru studenti este stetoscopul Littmann Lightweight II SE care, asa cum ii spune si numele, este unul usor, pentru ca studentii trebuie sa fie intr-o continua miscare intre cursuri, seminarii, laboratoare si practica, iar acestia nu trebuie sa se simta impovarati si de purtarea acestuia.