Stetoscopul este unul dintre simbolurile medicinei, insotind medicii timp de secole. Reprezentarile medicilor includ intotdeauna un stetoscop, lucru vizibil si in jucariile pentru copii. Gestul de a asculta inima sau plamanii este folosit adesea ca semnatura pentru vizita la medic.

Inventat in Franta intr-un spital de pediatrie la inceputul secolului XIX, in momentul actual stetoscopul este un dispozitiv foarte avansat care poate oferi o exactitate ridicata in stabilirea diagnosticului.

Stetoscopul acustic – un clasic care inca predomina
Stetoscopul acustic este cel mai popular in randul cabinetelor si spitalelor de pretutindeni. Acesta pastreaza modelul original, transferand sunetul de la diafragma la urechea medicului prin intermediul unor tuburi speciale. Tuburile sunt pline cu aer sau gaz cu rol de transmitator, purtand sunetul. Pentru cele mai multe dintre cazuri un stetoscop acustic este suficient.

Piesa principala a stetoscopului este diafragma, aceasta fiind cea care capteaza sunetul de la inima sau de la plamani. Diafragma poate fi alcatuita din diverse materiale si poate avea diferite niveluri de captare a sunetului in  functie de specializarea pentru care utilizata. In cazul stetoscoapelor de cardiologie diafragmele au o exactitate foarte mare si redau cele mai mici sunete la o claritate buna. In general este de preferat ca diafragma sa fie reglabila si sa permita setarea frecventei si volumului. De asemenea, diafragma poate fi dotata cu un sistem care sa evite disconfortul la nivelul pielii, lucru des intalnit in cazul modelelor vechi care se pastrau reci si determinau neplacere la contact.

Unul dintre cele mai renumite modele de stetoscoape acustice este modelul de stetoscop Littmann 3M Classic 2 SE. Acesta poate fi folosit pentru o serie larga de scopuri, fiind potrivit atat pentru medicina de familie, cat si pentru alte specializari. In momentul de fata 3M Littmann Classic 2 SE este disponibil intr-o serie larga de culori, materiale si configuratii, trecand mai departe de simplul statut de ustensila medicala si putand fi personalizat pentru a se adapta mai mult la preferintele si personalitatea medicului si  pacientului.

Stetoscopul electronic – aportul adus de tehnologie
Stetoscopul electronic, cunoscut si sub numele de stetofon, transforma sunetele corpului in semnale electornice care sunt apoi amplificate.  Stetoscopul de acest tip este mai scump si este dedicat unor anumite specializari medicale.

Stetoscopul electronic poate fi dotat si cu functie de inregistrare, caz in care permite compararea mai multor rezultate si consultarea mai multor pareri pentru stabilirea unui diagnostic corect. Stetoscopul electronic este utilizat cu precadere in cardiologie sau

O ramura a medicinei in care se folosesc stetoscoape speciale este si cea dedicata fetusilor. Stetoscopul utilizat in aceasta ramura se numeste fetoscop si permite ascultarea batailor de inima ale fetusului in timpul sarcinii.  Acest tip de stetoscop salveaza sute de mii de vieti anual si ajuta la stabilirea precoce a unor diagnosticuri.

In concluzie, stetoscoapele sunt ustensile foarte importante pentru orice medic sau asistenta. Acestea ajuta la ascultarea sunetelor emise de organele interne si pot fi utilizate chiar si pentru monitorizarea sanatatii fetusilor. Stetoscoapele acustice pastreaza configuratia originala, fiind insa in continuare potrivite pentru cele mai multe dintre cazuri. Stetoscoapele electronice ofera o precizie mult mai buna, necesara in unele situatii pentru stabilirea unui diagnostic corect.