Stetoscopul este un dispozitiv indispensabil pentru orice cabinet medical, fiind partenerul de nedezlipit pentru asistente si medici. Calitatea stetoscopului este esentiala pentru desfasurarea optima a activitatii, asa ca alegerea acestuia necesita o cercetare atenta a pietei. In momentul de fata producatori precum stetoscopul Littmann, Riester, Healthy Line, Kawe sau MDF (acestia fiind doar cativa dintre producatorii mai cunoscuti) asigura o varietate foarte mare de modele, lucru ce face posibila gasirea stetoscopului potrivit pentru orice nevoie. Care este cel mai bun stetoscop? Depinde de preferintele fiecaruia.

Portabilitatea in functie de nivelul de utilizare
Stetoscopul poate fi purtat pentru ore intregi in unele cazuri, in timp ce in altele este purtat doar pentru durate scurte. Stetoscopul unui medic dintr-un spital va fi cu siguranta purtat mult mai mult decat cel al unui cabinet privat cu o specializare care nu atrage un numar mare de pacienti.

Este important astfel ca stetoscopul sa fie usor de purtat si de manevrat. Greutatea acestuia reprezinta un criteriu esential in cazul in care urmeaza sa fie folosit pentru perioade indelungate. O greutate redusa nu va face resimtit faptul ca stetoscopul este purtat pe umar sau dupa gat si va evita durerile musculare.

Cel mai bun stetoscop in functie de materialele de fabricatie
Intrucat urmeaza sa insoteasca personalul medical pentru o perioada indelungata zi de zi, este important totodata ca stetoscopul sa fie alcatuit din materiale de calitate pentru a avea o durabilitate ridicata.

Mai mult decat atat, intrucat stetoscopul urmeaza sa atinga pielea pacientilor, dar si a ta, este foarte util sa ai in vedere ca unele persoane au alergii la anumite materiale. Una dintre cele mai comune alergii este cea la latex. Iti vei dori astfel sa eviti acest material daca iti poti permite.

Piesa principala a stetoscopului este diafragma. Aceasta difera de la un producator la altul ca tehnologie si material, putand fi considerata un criteriu de diferentiere. Nota comuna este adusa de necesitatea ca diafragma sa aiba o acustica foarte buna, a carei acuitate sa fie reglabila.

Diafragma este cea care intra in contact cu pielea pacientului, fiind foarte util sa fie prevazuta cu un sistem care sa evite disconfortul termic. De multe ori diafragma este rece, iar contactul lasa o senzatie neplacuta. Acest lucru este cu atat mai nefericit in cazul copiilor.

Daca tot am adus vorba de copii, multi dintre producatorii actuali au in oferta stetoscoape personalizate, disponibile pe diferite culori si modele care sa le faca mai prietenoase.

Nu in ultimul rand, stetoscopul poate fi folosit pentru masurarea tensiunii, ascultarea inimii sau a respiratiei, caracteristicile sale variind in functie de scopul principal. Spre exemplu, un medic cardiolog va avea nevoie de un stetoscop mult mai specializat decat un medic de familie. Exista din fericire serii specializate din partea fiecarui producator major.

Vei gasi astfel un cel mai bun stetoscop pentru orice specializare medicala. Pentru a enumera doar cateva dintre modelele mai cunoscute, sunt de mentionat 3M Littmann Classic II S.E, 3M Littmann Cardiology III, Riester Duplex Deluxe, Riester Cardiophon etc. In alegerea modelului potrivit nu ar trebui sa primeze numele producatorului, ci mai degraba nivelul de adaptare la nevoile tale.